Sammanställning av antalet gästnätter i februari 2024

2024-04-04

Sammanställning av antalet gästnätter i februari 2024

De registrerade gästnätterna minskar jämfört med februari 2023. Andelen registrerade gästnätter var på 12 690 gästnätter jämfört med 14 918 gästnätter i februari i fjol, enligt statistik från Visitory, som bygger på Tillväxtverkets inkvarteringsstatistik. I februari 2022 registrerades 13 226 gästnätter på Gotland.

Noterbart är att andelen gästnätter från USA ökade med 13,5 procent jämfört med i fjol, från 215 till 244 gästnätter i februari i år. Antalet gästnätter från Tyskland ökade från 57 gästnätter i fjol till 89 gästnätter i februari i år.

– Under året kommer det bli intressant att se vad inträdet i Nato innebär för besöksnäringen på Gotland. Både om andelen besökare från Nato-anslutna länder ökar och vad inträdet betyder för oss som bor, lever och verkar på ön. Det är något som kommer klarna under de kommande åren, säger Erik Öhrn, verksamhetsledare på Gotlands Förenade Besöksnäring.

När GFB kollar på statistiken gällande icke registrerade gästnätter, bland annat från Airbnb, har det skett en kraftig ökning jämfört med februari 2023. I februari i år var den siffran 11 439 gästnätter, jämfört med 6 960 gästnätter i fjol. Det är därmed en 64,4 procentig-ökning på ett år.

– Det är en trend som håller i sig och det är en stor ökning på bara ett år. Vi kommer att följa detta noggrant under året för att framåt kunna dra djupare slutsatser, säger Erik Öhrn.

Han är noga med att poängtera att det finns stora fördelar för besökare att välja kommersiella alternativ.

– Det är värt att tänka på att det ibland kan vara svårt ur laglig mening att se vem som är konsument och därmed skyddas av konsumentlagstiftningen. När man bor på hotell eller andra kommersiella boenden har man som boende ett helt annat skydd enligt lagstiftningen.

Skriven av: Simon Frid Thomsson, Kommunikatör/Community Manager

Kategori: Nyheter