Besöksvärt och energismart med Kickan och Per på Gangvide Farm

Generationsgården Gangvides historia börjar år 1703. Efter tyngdpunkt på mjölkproduktion blev det 1989 fokus på grönsaker, potatis och rotfrukter då Per och Kickan tog över gården.
– Efter stor beslutsångest beslutade vi att 2004 lägga ner verksamheten, det hade blivit för kostsamt, krångligt och slitigt att driva traditionellt jordbruk, säger Per Karlsson.

De sålde maskinparken för snart tjugo år sedan för att finansiera sina första uthyrningsstugor och blev entreprenörer i upplevelsebranschen.
– Ibland behöver man en snyting för att ändra riktning, säger Per. Det var tufft, vi fick säga upp anställda men det löste sig bra för dem. Man får inte vara rädd för förändringar.
Per med bonderötter på gården har ihop med Kickan från Ånge (vars föräldrar arbetade som rektor och lärare), gjort gården Gangvide till Gangvide Farm i När till ett möjligheternas mecka. Alltid i förändring, aldrig främmande för att slå in på nya vägar.

Vad driver er i dag?
– Jag tänker ofta att ”det här måste gå att göra på ett annat och bättre sätt”. Det är bara att sätta igång, säger Per. Men det måste finnas ekonomi i det vi gör.Energi, klimatnytta, närproducerat och hållbarhet har blivit ett tema de brinner lite extra för. Alltid med praktisk fokus som kommer från deras sunda förnuft och ambition att sätta det de gör i ett användbart sammanhang.
– Allt vi ställer på bordet för våra gäster kommer från hemmaplan så långt det bara går. Vi använder oss av gotländska produkter och anlitar gotländska företag i första hand, säger Kickan.

De gör avtryck långt utanför gården i När, miljöengagemanget och energitänket är opolitiskt men gör avtryck in i maktens korridorer. De är Green Key-certifierade, solpaneler försörjer sedan 2011 gården med el, vattenförbrukningen effektiviserad och det är ordning och reda på avfallshanteringen.
Som alla förkämpar och pionjärer har de rört upp en del damm. Aldrig rädda för att ta fighten och ofta lite obekväma.
– Jag tycker det är kul, jag satt och tolkade ellagen tillsammans med energimarknadsinspektionen för Geab vilket ledde fram till vårt första energiexpo 2012, säger Per.
– Det känns som att kompetensen hos vissa av våra myndigheter är bristande i många av de här frågorna, säger Kickan.

De är entreprenörer ut i fingerspetsarna, slutför det de startar men jobbar på att bli bättre på att förvalta sina projekt.
– Vi har blivit bättre på att säga nej för att kunna ge de som kommer hit den bästa upplevelsen. Det är lätt att man vill lite för mycket, säger Kickan.

Folkfest på Närsån när Gangvide Farm blir arena för ett populärt kanalrace med hemmabyggda “båtar”.

Energiengagemanget är en av hörnstenarna i Gangvide Farm även om Per fortfarande titulerar sig som lantbrukare. All mark är kvar, men listan på det som sker på gården sträcker sig utanför en lantbrukares arbetsområden:
Bröllopsmottagningar, konfirmationsläger, träningsläger, körstämmor, race på Närsån med hemmabyggda flytetyg av olika form och funktion, kanotuthyrning, kustnära fiske, camping eller boende i stuga, teaterkollo.
Fantasin och energin verkar aldrig ta slut, men de har en utmaning i att inte bli för spretiga i sina många engagemang: ”Vi skjuter hagelbössa”, säger Kickan.
– Vi byter hatt hela tiden, det blir intensivt. Från 17 juni till 4 juli avlöste körstämma, rollerderby, midsommar och konfirmationsläger varandra utan ett dygns vila mellan.

Årets första arrangemanget genomförs i mars sen håller de öppet till november då de pustar ut men ganska snart börjar planera för nästa säsong.
Gangvide Farm är medlem i Gotlands Förenade Besöksnäring, ett samarbete de värderar:
– Det betyder jättemycket. Jag tycker man ska tillhöra en organisation för att känna till varandra och hitta utvecklingspotentialer tillsammans. Mötet med Polisen och andra myndigheter vid nystarten efter pandemin är ett exempel på hur GFB gör nytta för oss, säger Kickan.

Låg medlemsavgift första året är viktigt, tycker de. Liksom uppföljning samt nätverkande för att skapa kontaktytor mellan företagarna så de börjar prata med varandra.
– Vi behöver också någon som kan föra vår talan i kontakt med bygglovsmyndigheter och andra myndigheter, där gör GFB ett bra jobb.

Dela

Medlemsansökan