Boende med aktiviteter hos Grannen

Boendet är bas men hälsa och träning är viktiga grundstenar för Niclas Larsson.
– Vårt företags mission är egentligen att få vuxna att börja leka igen, säger han.
Grannen AB består av vandrarhemverksamhet i Lärbro och Visby samt en god portion aktivitetserbjudanden som tar in Slite i erbjudandet.

När vandrarhemmet var som störst hade företaget trettiofem personer anställda, var en populär konferensanläggning med stora lokaler med hög omsättning men ingen vinst.
– Det var väldigt säsongsbetonat, de stora konferenserna kom bara tre fyra gånger varje år och innebar väldigt mycket jobb. Det var bättre att satsa på gäster som kommer varje vecka, säger han.
I dag består vandrarhemmet av tre hus med 35 rum och cirka 80 bäddar.

Gym och receptionen ligger i byggnaderna där de intagna på fångvårdsanstalten en gång i tiden ägnade dagarna åt att tillverka pärmar. Friskvårdsanläggningen Action Club (där gymmet ingår) har en bred palett av aktiviteter där vattensport vid Slite badstrand ingår. Uthyrning av eldrivna surfbrädor och så kallade Onewheel, (en eldriven surfbräda med hjul som klarar de flesta underlag) på tre olika banor runt anläggningen i Lärbro. Eller på slätare gräsytor vid stranden i Slite.
Det går också att få paketerar utflykter och äventyr, guidade turer, de erbjuder cykeluthyrning, Stand Up Paddle, snorkling eller eldrivna surfbrädor, sol- och badhäng.
– Vårt företags mission är egentligen att få vuxna att börja leka igen. Vi letade efter utomhusträning som är kul och balanserad. Det är en mix av många aktiviteter som utmanar dig själv.

Har du hittat lagom storlek på kostymen nu?
– Haha, njae det vet jag inte. Under en period jobbade jag i vandrarhemmet under somrarna, renoverade på hösten och jobbade antingen i fjällen eller på Gran Canaria på vintrarna. Och reste resten av året.
– Tanken med gymmet var ursprungligen att vi ville hitta ett komplement till sommaraktiviteterna. Dels för att kunna ha kvar personal året runt men också för att skapa en reseanledning som motiverade besökare att komma till oss och bo.

Mycket att välja på för den nyfikne och äventyrslystne. Men också för den som bara vill ta det lugnt i sin egen takt. Låt oss snabbspola i Niclas Larssons bygge av Grannen i Lärbro.
Han började som 13-åring arbeta på vandrarhemmet i Lärbro som då drevs av Garda IK. Först som städare, blev receptionist, vandrarhemsvärd och så småningom driftansvarig för vandrarhemmet i kriminalvårdens gamla personalbostäder med 14 rum och 40 bäddar.

Anstalten stängde 1995, Niclas öppnade tillsammans med sin kusin restaurang Grannen i det som varit anstaltens matsal. Tillsammans med sin bror köpte han anläggningen 1998, under en period kunde man erbjuda 140 bäddar.
Trots att många tvivlade på satsningen öppnade de 1999 ett gym.
– Det där med gym och träning är en ”80-talsfluga som kommer dö ut”, sa de. Men det visade sig att så var det inte alls. Tvärtom, tränings- och hälsotrenden är väl starkare i dag än någonsin, säger han.

Vad driver dig?
– Att det vi erbjuder gör människor nöjda och glada utan att det kostar dem så mycket. Det ska vara kul. När jag ger mig in i något vill jag fullfölja det, en del av det vi gör i dag har börjat som impulser.

Hur ser säsongerna ut?
– Träningen dominerar verksamheten under oktober till ungefär april, annars är mycket centrerat till sommaren. Vi är bra placerade för dem som vill ha en bas för utflykter på norr medan andra kommer hit för gymmet och träningen.

Kikar ni på en internationell marknad?
– Inte så mycket, det är svårt att räkna hem den tid och pengar det skulle krävas för att locka hit tyska gäster till exempel. Tittar jag på våra utländska turistgäster så utgör de under tio procent medan antalet gästarbetare som bor här är närmare trettio procent.
Han samarbetar med Cementa, Nordkalk och militärmakten och senaste tiden Telenor som bygger ut 5G-nätet.

Du är medlem i GFB, hur är det?
– Jag ser en nytta med att vara medlem. Det är bra att ha en organisation som kan föra företagens talan och representera oss i olika sammanhang.
Han har funderat en del på hur Gotland kan bli samordnat och inte så spretigt för besökare som söker information om ön.
– Kunden vill få information och handla på samma ställe…det är en svårlöst fråga med många intressenter.

Vad vill du säga till ett företag som funderar på att bli medlem?
– Gå med och testa, tycker du att det inte ger något så gå ur. När vi gick med var avgiften väldigt låg och om du inte kan undvara dem pengarna är ditt företag nog illa ute.

Dela

Medlemsansökan