Välkommen att hitta internationella gäster

I februari kickar den igång – utbildningsresan som ska ge ökad kunskap om den internationella gästens behov och beteenden.
Patrik Björkander, sälj- och marknadschef på Best Western Strand/Solhem har antagit utmaningen:
­– Ingen tvekan. Jag är nyfiken på att lära mig mer om internationella målgrupper, jag tror vår bransch kan bli bättre på målgruppsarbete, säger han.

Gotland som resmål är starkt på den svenska marknaden, men har en lägre andel internationella besökare jämfört med övriga delar av landet.
– Jag upplever det som att vi jobbar ganska mycket inifrån och ut utifrån vad vi tror gästerna vill ha. Det kan fungera ganska bra på hemmaplan, men vi behöver förstå vad som krävs på en internationell marknad för att anpassa våra erbjudanden utifrån deras perspektiv, säger Patrik Björkander.

Nu är det slutgissat. Baserat på kunskap om den internationella resemarknaden ska de gotländska företagens konkurrenskraft öka – vilket förhoppningsvis leder till affärsnytta.
– Jag kan tänka mig att mycket av vårt målgruppsarbete i framtiden kommer drivas mer av kunskap om gästernas intressen och kulturella skillnader. Förr handlade det mycket om demografi och geografi, säger han.
Utbildning, affärs- och produktutveckling kommer ske i regi av Gotland International Academy.

Vad förväntar du dig av utbildningen?
– Vårens utbildningar om trendspaningar tycker jag låter spännande. Trender svänger och det är viktigt att hänga med. Bemötandet är också jätteviktigt, det ska bli intressant att förstå vilka behov och beteenden gäster från andra länder har. De kanske ställer högre och andra krav på de faciliteter än de vi erbjuder i dag, säger han.

– Jag kan inte bara sälja hotellrum, tillsammans kan de olika aktörerna i den här utbildningen erbjuda en bra upplevelse och spännande gemensamma erbjudanden.

Bilden gotländska företag kopplade till besöksnäringen målar är tydlig: vi behöver bli starkare på en internationell marknad.
I en av studie av Gotlands Förenade Besöksnäring (GFB) uttrycks ett stort behov av att få hjälp med gemensam och företagsanpassad kommunikation för att locka hit internationella besökare. De internationella gästerna säger sig sakna information inför och under resan, men ger ändå en bild av Gotland som ett intressant resmål.

Är det någon speciell marknad du är nyfiken på?
– Tyskland känns intressant, speciellt nu med den nya färjeförbindelsen. Det ska bli spännande att lära sig mer om vad marknadsföringen ska fokusera på, vart vi ska rikta den liksom timingen i vår marknadsföring.
Samarbeten i stråk nämns som en framgångsfaktor för att skapa reseanledningar utanför den traditionellt glödheta sommaren.
Patrik Björkander:
– Jag kan inte bara sälja hotellrum, tillsammans kan de olika aktörerna i den här utbildningen erbjuda en bra upplevelse och spännande gemensamma erbjudanden. Vi behöver fundera på hur vi bäst kan sälja hela destinationen Gotland.

Det övergripande målet för utbildningen är att fler gotländska företag kan agera och synas på den internationella marknaden. Därmed kan de bidra till säsongsförlängning och stärkt nätverk inom branschen, samt till målet i Region Gotlands besöksnäringsstrategi om en 30-procentig ökning av antalet utländska gästnätter år 2024 jämfört med 2018.

I höst kliver deltagarna in i en fas av affärs- och produktutveckling. Redan nu är det hög tid att anmäla sig till fas ett i utbildningen, som startar 22 februari:
– Jag tror på upplägget, det känns som vi kommer få mycket kunskap och många insikter. Och jag ser fram mot hösten då vi företagare pratar tillsamman
Vad skulle du vilja säga till dem som funderar på att anmäla sig?
– Häng med! Dels för egen skull men det här är bra för alla. Jag tror det är viktigt att vi skapar tillsammans.
 
FAKTA/Gotland International Academy

  • Gotland International Academy är en del av ”Exportmoget Gotland 2024”, ett tvåårigt EU-finansierat projekt som drivs av GFB.
  • Deltagarna får genom utbildning unika kunskaper om en målgrupp som gör det möjligt att skapa hållbara affärer hela året.
  • De blir en del av ett nätverk och en gemenskap där nya partnerskap och lokala samarbeten kan uppstå. 
  • Utbildningen skapar insikt om vad som krävs för framgångsrik marknadsföring och synlighet på en internationell marknad.
  • Deltagarna får utbildning och hjälp till affärs- och produktutveckling
  • Deltagarnas insats består av yrkeskunskap, professionalism, nyfikenhet och tillit.
  • Utbildningen är kostnadsfri.

Vill du veta mer, kontakta Fredrik Broman; fredrik@dev.gotlandsbesoksnaring.se eller Roger Björkman; roger@dev.gotlandsbesoksnaring.se

Årets utbildningar inleds den 22 februari. Efter sommaren kliver vi in i verkstaden för konkreta utbyten och samarbete för att skapa reseanledningar.

Dela

Medlemsansökan