Hotell, restauranger, museer, caféer, campingar, turistbyråer, flygbolag, eventbolag och resebyråer – dessa är bara några av möjligheterna för din framtida arbetsplats inom besöksnäringen.
Besöksnäringen är en av Sveriges basnäringar och står för en växande del av både ekonomin och sysselsättningarna. Branschen står inför en utmaning när det gäller kompetensförsörjning. Efterfrågan på kompetent och branschutbildad personal är hög.
Branschen behöver dig och ditt kreativa tänkande, din nyfikenhet och ditt engagemang. Ta steget idag och sök en gymnasieutbildning inom besöksnäringen!
På Gotland erbjuds gymnasieprogram kopplade till besöksnäringen på både Wisbygymnasiet och Gutegymnasiet. På Wisbygymnasiet finns Hotell- och turismprogrammet och på båda skolorna erbjuds Restaurang- och livsmedelsprogrammet.
Läs mer om gymnasieprogram på Gotland:
Kerstin Fernström
Kerstin studerar just nu till Affärsutvecklare inom besöksnäringen på YrkesAkademins yrkeshögskola, en tvåårig utbildning på distans. Under utbildningen har hon haft möjlighet till LIA på Medeltidsveckan i Visby och Polestar i Oslo.
- Född: 1994 (28 år)
- Från: Östersund
- Utbildning: Business Administration in Hospitality Management
- Skola: Hotel Institute MontreuxI Montreux, Schweiz.
- Internationella erfarenheter:
- Disney world, Florida, Guest experience manager, The Contemporary resort
- Intercontinental Hotels Malta. Club Lounge chef
- Event ansvarig för Coca Cola Christmas Tour Norge
- Marriott International i Orlando i Front office.
- Schloss Elmau/Tyskland G7 mötet, 2015. Receptionist.
Ebba Emanuelson
Under den treåriga gymnasieutbildningen lärde sig Ebba om matlagning, bakning och servering. Vid praktiken på Vår Fru träffade Ebba sin handledare Penda som numera är hennes kollega på Clarion Hotell. I framtiden drömmer Ebba om att arbeta som kock på ett kryssningsfartyg.
- Född: 2003 (19 år)
- Från: Visby
- Utbildning: Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Wisbygymnasiet.
- Praktik: Värdshuset Lindgården och Vår fru.
- Anställd som: Kock på Clarion Hotell Wisby.
Markus Aujalay
Markus driver till vardags Restaurang Tegelbacken i Stockholm och sommaren 2022 drev han även restaurangen på Villa Alma i Visby. Tidigare har Markus suttit som jurymedlem i Sveriges Mästerkock, Sveriges Mästerkock VIP och Sveriges Yngsta Mästerkock på TV4. Han är författare av en rad olika kokböcker och delar även med sig av sin matlagning på sin Youtube-kanal.
- Född: 1971 (51 år)
- Från: Uppsala
- Utmärkelser:
Årets gröna kock (2000)
Årets viltkock (2000)
Årets kock (2004)