Erik vill fortsätta utveckla Gotlands besöksnäring

Tack Frida – hej Erik!
Erik Öhrn kliver i månadsskiftet på posten som verksamhetsledare för Gotlands Förenade Besöksnäring. Han har amerikanska hamburgare och italienska delikatesser i bagaget.
– Att jobba med Gotland som varumärke är ofantligt kul, jag älskar Gotland, att bo, leva och verka här, säger han.

Frida Ganshed lämnar efter tre år över styret som ledare för Gotlands Besöksnäring till Erik Öhrn.
– Jag ser fram emot att fortsätta utveckla Gotland tillsammans med företagarna här. Här finns allt på en begränsad yta, naturen och landsbygden men också staden Visby som under stora delar av året är full av liv, säger Erik Öhrn

Närmast kommer han från tre och ett halvt års arbete med att utveckla måltidsturismen på Gotland. Som projektledare för Sustainable Spejs fick han god kännedom om den gotländska matkulturen. Både från ett restaurang-, bryggeri- och destilleriperspektiv, men också en bra bild av hur odlare, bönder och andra råvaruproducenter arbetar.
– Det var ganska intensivt, väldigt lärorikt och jag plockar med mig ganska många erfarenheter in i uppdraget för besöksnäringen, säger han.

Erik Öhrn har en bred bakgrund från restaurangvärlden, som driftschef, restaurangchef, utbildningsansvarig och personalchef. Han arbetade under tio år på McDonalds och ungefär lika länge på Vapiano.
I allt han gjort har organisatoriskt ledarskap löpt som en röd tråd.
– Det har krävts i samtliga roller, jag har arbetat på ganska stora enheter som jag fått leda, utbilda och utveckla, säger han.

Ni som mött Erik Öhrn vet att han är en inspirerande kille, driven av att utveckla människor och verksamheter.
– Jag mår bra av att se andra människor växa och utveckla sin verksamhet eller sin affär. Kan jag hjälpa någon att bli bättre mår jag riktigt bra själv.

Vad blir din största utmaning på kort sikt?
– På riktigt kort sikt är det svårt att inte tänka på färjeproblematiken. Trafiken till och från ön är en viktig faktor för besöksnäringen på Gotland. Besöksnäringen är en basnäring som ger kraft åt så mycket annat.
Det är en komplex fråga utan enkla svar – ingen förväntar sig att Erik Öhrn ska kliva in och lösa alla knutar eller hitta självklara vägar framåt.
­– Det man behöver tänka på är att om besöksnäringen påverkas slår det först mot branschen, givetvis, som inte kan erbjuda lika många arbetstillfällen som i dag eller investera lika mycket, vilket då slår mot andra branscher.

Samma scenario gäller producenterna, en annan av Gotlands viktiga basnäringar.
– Producentledet drabbas väldigt hårt vilket är oroväckande. GFB jobbar just nu brett för att försöka lösa färjefrågan på ett bra sätt.
På längre sikt ser han två viktiga spår för besöksnäringen. Det ena är att samla näringen i gemensamma forum där utveckling kan ske.
– Man ska inte underskatta det som kan ske när vi förenar företagare från en och samma bransch. Då kan det uppstå magi utan att GFB behöver göra så mycket – men vi behöver vara en kraft för att samla dem. Det är en viktig uppgift för oss.

Han ser också arbetet med att kontinuerligt stötta kompetensutveckling inom branschen som en av GFB:s viktigaste uppgifter.
– Det kommer alltid finnas behov av att utveckla och kompetenshöja ledare och medarbetare inom besöksnäringen, säger Erik Öhrn.

Gotland ska bli norra Europas mest hållbara och attraktiva resmål 2027 enligt den strategi som regionen och besöksnäringen tillsammans tagit fram. Hållbarhetsarbetet kommer fortsatt få en hel del fokus.
För Erik är det mer än en vision.
– Det pågår runt om i landet insatser för att vi ska utveckla resmål mer hållbart, socialt, ekonomiskt och miljömässigt. Min ambition är att försöka bidra med insatser som tar oss mot den visionen, det ligger väldigt tydligt i mitt uppdrag.

Erik Öhrn sitter sällan still. På fritiden umgås han med familjen, påtar i trädgården, tränar, bygger ett växthus eller ett staket..eller bygger något annat.
Be honom välja ett smultronställe på Gotland och han ger dig en provkarta av härliga platser och sköna upplevelser. Till slut landar han i en löptur längs Lummelundakusten.
– Det finns så mycket som är bra med Gotland, för mig kan ett smultronställe vara en plats där jag får njuta av lokal mat och dryck. Det är en spännande utmaning att fortsätta utveckla Gotlands besöksnäring.

Namn: Erik Öhrn
Ålder: 41
Familj. Fru, två barn, 10 & 9 år och en hund.
Bor: Hus Lummelunda.

Dela

Medlemsansökan