Gotland populäraste resmålet 2021

Gotland är Sveriges populäraste resmål 2021 enligt en ny undersökning.
Ett bra utbud av utflykter och sevärdheter samt överträffade förväntningar placerar Gotland i topp.

Undersökningen ”Resa i Sverige 2021” analyserar vanor och preferenser kring resande i Sverige. Den tittar även på specifika attityder och nöjdhetsnivåer kopplade till särskilda städer och platser. Fyrtiotvå städer och platser deltog i årets undersökning, 7 335 personer svarade.
Resultatet är skön läsning för den gotländska besöksnäringen.
– Ett resultat att vara stolta över säger Frida Ganshed, vd för Gotlands Besöksnäring.

Gotland ligger klart högre än snittet när det gäller ”utbud av sevärdheter”. Drygt sextiofyra procent av de som svarat ger Gotland en femma på den femgradiga skalan, vilket är det högsta medelvärdet av samtliga destinationer i undersökningen.

Tre av fem har svarat ”instämmer fullständigt ”i påståendet att Gotland har ett ”bra utbud av utflykter”. Betyget 4.42 på den femgradiga skalan är det högsta medelvärdet av samtliga destinationer i undersökningen.
Även när aktiviteter och evenemang ska betygsättas hamnar Gotland över genomsnittet.

Ett trevligt bemötande anges i undersökningen som den viktigaste faktorn vid valet av plats att resa till. Gotland klarar sig utmärkt, fyrtiofyra procent av de som svarat ger maxbetyget fem avseende bemötande, vilket är högre än genomsnitten.

Även utanför den sommarens högtryckssäsong finns goda skäl till att besöka Gotland – som året runt erbjuder oslagbara naturupplevelser.

Gotland hamnar också högre än snittet när det gäller atmosfär, en hög andel av de som svarat ger Gotland maxbetyget fem. En analys av undersökningsföretaget säger att bra atmosfär är en av de viktigaste preferenserna när människor ska välja resmål.
– Det här är hela Gotlands förtjänst. Alla företagare som arbetar inom besöksnäringen är vår frontlinje och oerhört viktiga, men vi är alla en del av ett välkomnande Gotland, säger Frida Ganshed, vd för Gotlands Förenade Besöksnäring.

När det gäller utbud av mat och dryck hamnar Gotland något högre än genomsnittet och boendeanläggningarna checkar in på strax över rikssnittet.

FAKTA
Undersökningen gjordes av Research One, ett konsult-och undersökningsföretag specialiserat på att utföra undersökningar och mätningar inom besöksnäringen. Företaget är baserat i Göteborg, men genomför undersökningsprojekt över hela Sverige.

Metod:
►Datainsamlingsmetod: Webbintervjuer (webbpanel)
►Målgrupp: Personer över 18 år som bor i Sverige
►Urval: Riksrepresentativt urval av individer i målgruppen
►Datainsamlingsperiod: 8 september –18 september 2020
►Antal svar: 7 335
►Antal frågor i enkäten: 37 (en och samma fråga kan inkludera upp till 15 olika bedömningspunkter)


Dela

Medlemsansökan