Grå Gåsen är mycket mer än “Så mycket bättre” och “Så mycket Burgsvik”.
Grå Gåsen är en livsstil.
– Man äger inte Gåsen, man lånar Gåsen under en period sedan lämnar man över nycklarna, säger Björn Westerholm
Det som en gång var ett behandlingshem och fick sitt namn från Öja kyrkas smeknamn Gra gasi blev en av Gotlands kändaste platser under Håkan och Maria Ahlstens år vid rodret.
I dag har Grå Gåsen växt, grenat ut till Gåsen Out i Björklunda och ser ut att må bra. Cecilia Westerholm Beer och Björn Westerholm har med varsam hand fört arvet vidare.
– Vi älskar Gotland, har alltid älskat Gotland och hängt på Fårö, Almedalsveckan och haft semester runt om på Gotland under många år, säger Björn Westerholm.
När de för två år sedan klev in på Grå Gåsen möttes de av tomma orderböcker och lokaler utan människor. Pandemin hade ritat om spelplanen på ett sätt ingen företagare kunde föreställa sig. Utan tidigare erfarenhet om hotell- och restaurangbranschen satte de spaden i marken:
– Vi passade på att bygga pergolan och uteserveringen. Vi ville bredda serveringen för att skapa möjligheter att ta in samma antal gäster med möjlighet att hålla avstånd. Och vi digitaliserade allt, säger Björn.
Ett genidrag visade det sig. Systemet byggdes för att hantera bokningar, sköta schemaläggning av restaurangpersonal, betalningar, löneberäkningar, hantering av hotellets rum. Det skapades digitala lösningar som kopplade ihop Grå Gåsens hemsida med Destination Gotlands bokningssystem.
– Det handlar om ungefär en heltidstjänst, säger Björn. Det hade gått åt pepparn om vi inte skickat upp Gåsen i molnet. Det är ganska komplexa lösningar som ger oss möjlighet att i realtid se hur lönsamma vi är.
Hur viktig blev digitaliseringen för Grå Gåsens lönsamhet?
– Jag kan ta ett exempel, vi har tolv kassor med olika beräkningsmodeller utifrån om det till exempel är en bartender eller restaurang vi samarbetar med som bemannar kassan. Alla intäktsställen ska särredovisas och skrivas diverse rapporter på, det här går automatiskt in i ekonomisystemet och vi kan se exakt vilken marginal vi har.
Affärsmässighet hade Björn och Cecilia med sig från sina tidigare yrkesroller, hotell- och hotellskötsel visste de inte så mycket om. Det blev en bra mix för Grå Gåsen och Gåsen Out vilket fått verksamheterna att utvecklas.
– Man kan nog tvista om det, men jag tror det var bra. Vi var tydliga med att vi var nybörjare och branschfolk började höra av sig och ville samarbeta med oss.
I pandemins fotspår var det ingen brist på permitterade eller uppsagda kockar, kallskänkor, serveringspersonal och diskare.
Som starka hörnstenar för en ljus framtid för Grå Gåsen och Gåsen Out nämner Björn:
– Ett nationellt välkänt boutiquehotell som passar deras målgrupp.
– Den naturnära miljön.
– Musiken, god mat och dryck samt möjligheter till rekreation.
Grå Gåsen kan självklart inte verka som en isolerad ö utan att engagera sig i lokalbefolkningen och det lokala näringslivet. Ett förhållande och samarbete som behöver omfamnas av båda parter.
– Vi har fått ett fantastiskt mottagande. Vi bjöd in till after work är efter förra säsongens slut då det tydligt uttrycktes att folk uppskattade oss. Vi är ju här året runt och vi har investerat både tid och pengar för att renovera och bygga nytt.
Björn och Cecilia hyllar Håkan och Marias omtanke för Grå Gåsen och är noga med att vårda arvet så bra de kan:
– Man äger inte Gåsen, man lånar Gåsen under en period sedan lämnar man över nycklarna. För oss är det en livsstilsförändring, vi går in med hull och hår i det här, säger Björn.
Hur ser ni på möjligheterna att samarbeta med andra besöksnäringsföretag i syfte att skapa reseanledningar?
– Jag tror Gåsen är ett dragplåster på Sudret och vi försöker hitta reseanledningar med olika partners, som inte nödvändigtvis behöver finnas på Gotland, säger Björn.
Han nämner konstertsamarbeten, restaurangsamarbeten, samarbeten med lokala råvaruproducenter, fisk, grönsaker, öl och vin. Ingenting slår det närodlade varken för gommen eller i ett hållbarhetsperspektiv.
Vad ser du i kristallkulan om fem år?
– Vi har i praktiken renoverat sju dagar i veckan i två år så om fem år tror och hoppas jag vi kvalitetssäkrat det vi har nu. Inte byggt så mycket nytt.
På ämnet säsongsförlängning verkar det inte gå någon nöd på Gåsens attraktion. Mars var konferenstätt, april lite lugnare, maj ännu lite lugnare – sen blev det sommar och en sommar på Gåsen är intensiv.
– Vi hade full fart hela förra året in i sista veckan av december. Vi vill öka antalet utlandsresenärer i augusti och september, internationell turism är ett område vi är intresserade av.
Vad fick er att nappa på Ahlstens bud att köpa Grå Gåsen?
– Vi ville göra något annat i livet och det här är ett magiskt vackert ställe, säger Björn.
Som vana seglare hade de bra koll på gästhamnarna på norra Gotland – men Sudret var en vit fläck.
Andra vindar tog paret Westerholm till Burgsvik. Nu har de båten förtöjd i Vändburg, i full färd att utveckla ett redan starkt varumärke i den gotländska myllan.