Kostnadsfria kvällskurser för kock- och dryckesutbildning

Den gotländska restaurangbranschen kämpar hårt för att hitta personal till sin verksamhet.
En del av lösningen kan finnas inom Vuxenskolans väggar.
Nu erbjuds två finfina utbildningar för dem som vill utbilda sig till kock eller lära sig mer om mat- och dryck med sommelierkunskap.

Jeanette Jussila är restauranglärare inom hotell och turism på Vuxenutbildningen Gotland. Kock i grunden som kom in i läraryrket från en position som mat- och dryckesansvarig på Scandic Hotell.
Vilket är roligast, mat eller dryck?
– Båda delarna, man måste ju dricka till maten, säger hon.

Intresset för mat och dryck ökar ständigt liksom efterfrågan på kunnig personal. Jeanette leder en kostnadsfri yrkesutbildning som startar två kurser inom kort. En i augusti, den andra hösten 2023.
Ett komplett paket laddat med kunskap och erfarenheter:
– Jag tror det finns väldigt mycket att lära när det gäller att kombinera mat och dryck. Själv känner jag att ju bättre jag blir på att rekommendera rätt dryck till maten desto lyckligare blir gästerna, säger Jeanette Jussila.

Jonny Jonasson är kocklärare på Vuxenutbildningen Gotland. Han erbjuder en ettårig komprimerad kockutbildning som gör eleverna till fullfjädrade kockar. Ett säkert sätt att skaffa sig ett yrke – och arbete, säger Jonny:
– Det ringer från olika krogar hela tiden och söker kockar. Målet är att de vi utbildar ska stanna kvar på Gotland, behovet här är stort. Alla de vi utbildat har anställning i dag.

Vem kan söka de här utbildningarna?
– Vem som helst, man ska ha fyllt 20 år, ha baskunskaper i svenska och grundskoleutbildning, säger Jeanette.
– Vi har allt från 20-åringar till 65-åringar i skolköket nu, säger Jonny. En rörmokare, ett tidigare militärt befäl, en sömmerska, en byggjobbare och en som läst datakunskap.

Bredden på deltagarnas bakgrunder bidrar till en dynamisk miljö, alltid högt i tak och skaparlust bland grytor och slevar.
– Man hjälps åt väldigt mycket, säger Jeanette.

Vilka utmaningar möts eleverna av?
– Det är heltid och fullt ös. Det är mycket som ska in under ett år. Det kan vara en utmaning, säger Jonny.
– Det finns de som har ett jobb att sköta under tiden, eller att de får jobb under utbildningen. Då går jobb före, säger Jeanette. Man behöver vara här i skolan, det är svårt att läsa det här hemifrån.

Läge att anmäla sig nu, 12 juni går anmälningstiden ut.

Läs mer om utbildningarna här:

Dela

Medlemsansökan