Locka till besök med en bra story

Alla är olika och olika är bra, det är då det kan hända bra grejer.
Att det råder samsyn runt samverkan som rätt väg för att öppna Gotland utanför sommarsäsongen underlättar arbetet.
– Samverkan kan kosta tid och pengar till en början, men det brukar löna sig, säger Sofia Hoas, kulturarvsutvecklare.

Gotland International Academy träffades för den andra träffen i Slite Båtklubbs lokal Kajutan i Slite hamn. Bra miljö som startpunkt för framtida resor verkade det som, majoriteten av de 21 deltagarna berättade efteråt om att de fått frön till nya idéer.

Inbjudna att föreläsa, kunskapssprida och inspirera var Sofia Hoas, Göran Hellgren projektledare Gotland OUT, Inger Harlevi och Adam Jacobsson, Destination Gotland samt från Almi Pernilla Swensson och Linus Atterby.
På länk inspirerade Erikson Cottage, en anläggning i skogarna i södra Västergötland som bjuder in till livsnjutning på sitt eget sätt. Mer om det lite senare.

Åsa Andorff, General Manager First Hotel Kokoloko, vad gav den här utbildningsträffen dig mest?
– En massa inspiration och idéer, det bara sprutar idéer ur huvudet just nu. Jag försöker hitta roliga sätt att paketera oss, vi har pratat ganska mycket om det.
Låter som du fått en liten to-do-lista att ta med dig hem?
– Ja verkligen, jättemycket. Jag tänker teman, det skulle vara jättekul att få till något bra runt ett tema.

SAMPAKETERING ÄR NYCKELN
Fokus för träffen var konceptutveckling och sampaketering, hur vi hittar partnerskap som gemensamt kan skapa affärsdrivna nätverk. Samt förstå grunderna i storytelling.
Det råder enighet om att paketering, marknadsföring och att sälja Gotland som ett attraktivt besöksmål, funkar dåligt om företagen inte gör det tillsammans.
En boendeanläggning med världens skönaste sängar i härligaste miljön står på skakig grund utan en samarbetspartner att paketera med.

Barbro Trum, en av de tre processledarna, belyste fyra viktiga punkter i ett samarbete:
– Sätt alltid kunden i fokus, skapa samsyn kring nyttan med er samverkan och enighet om varför ni vill göra detta tillsammans. Skapa också klarhet kring era roller i ert samarbete, säger hon.
Hur muntligt överens parterna i en samverkan än må vara, tryckte Barbro på vikten av att skriva tydliga avtal. Att var och en gör det man är bäst på är inget nytt för deltagarna i Gotland International Academy – att göra det tillsammans är en annan femma.
Det finns många detaljer att tänka på, som man inte tänkt på.
– Det är jätteviktigt att ni tecknar avtal med varandra. Se det som att ni är produktägare för olika delar i den stora kakan. Sätt er runt ett bord och skriv överenskommelser för vem som äger produkten, vem som är leverantör och inte minst priset för de olika delarna. Först då blir det hållbar samverkan, säger Barbro Trum.

LEVERERA ALLTID MED KVALITET
Barbro tipsade också om att inte paketera för tätt utan hellre erbjuda så kallade ad-ons. En spaning från Göran Hellgren, Gotland Out, var att när resan inkluderas i erbjudandet blir det krångligt.
– Ingen annan destination i Sverige säljer paket där resor ingår. Det viktiga för mig är att leverera en produkt med hög kvalitet, säger han.
Utmaningarna ter sig olika, Göran Hellgren ska sy ihop samarbeten mellan ideella föreningar och affärsdrivna företagare. Nätverka, nätverka igen och nätverka lite till är en av vägarna han tror på.
– Det finns så fantastiskt mycket på ön som vi vet så lite om. Samverkan är nyckeln, man lär av varandra och får hjälp av varandra. Kan vi skapa fungerande nätverk ökar möjligheten för alla, säger han.



Adam Jacobsson och Inger Harlevi,
Destination Gotland, förklarade processen som ligger bakom att bli marknadsförd och säljbar av en tysk researrangör. Det ställs tydliga motkrav på företagen, som för somliga kan vara svåra att leva upp till.
Harlevi och Jacobsson målade en bild av ett landskap där grossister, touroperatörer, resebyråer och privatkunder rör sig. Vilka villkor de gotländska besöksnäringsföretagen behöver förhålla sig till vad det gäller nettopriser, svarstid på mejl, att vara bokningsbara med 12-18 månaders framförhållning och en hel del mer.

TUFFA GROSSISTER
– Det tar ungefär tre år att bygga upp en bra affär, säger Inger Harlevi. De flesta av våra gäster kommer från grossisterna eller researrangörerna. Grossisterna är ganska tuffa att jobba med, men får man till ett samarbete är de de bästa.
Ett antal gotländska företag arbetar i dag i partnerskap med Destination Gotland för att marknadsföra och sälja sina paket.

Jerry McLean, Three Pheasants uppskattade utbildningens upplägg:
– Det var en bra dag, bra struktur med bra koncept som tog mig ut ur det gamla vanliga tänket och presenterade en del spännande utmaningar vi inte ser när vi fastnar i gamla fotspår.
En av dagens viktigaste lärdomarna var kraften och möjligheterna som finns i att jobba med storytelling:
– Det gav mig en del bra idéer, hur viktigt det är att komma på varför jag gör det jag gör och berätta om det. Det är mindre viktigt att förklara vad vi gör, säger Jerry McLean.

Han beskriver övningen med storytelling som ett bra sätt att lyfta blicken från det dagliga arbetet för att ta en titt i omvärlden. Bra perspektiv med andra ord. Viktigt det, när du ska sätta dig ner för att tillsammans med andra snickra paket och erbjudanden.
– Det är en bra utmaning eftersom det får oss att titta närmare på Gotlands infrastruktur. Vi behöver göra en ganska omfattande omstart för att komma på rätt spår, säger Jerry.

Sofia Hoas och Göran Hellgren delade med sig av sina insikter för att inspirera sina kollegor och kompisar.

LOKALT ENGAGEMANG AVGÖRANDE
Sofia Hoas som jobbar med att öka, låt oss lite slarvigt kalla det, kulturgotlands medvetenhet och egenbild som besöksmål håller med. Hennes målgrupp ser lite annorlunda ut och sätter fingret på en av de pedagogiska utmaningarna:
– För de besöksmål jag jobbar med behöver jag ibland prata med och motivera en hembygdsförening. Det gäller att hitta affärsmodeller för alla i kulturbranschen genom att inkludera dem och låta dem vara bra på det de bra på, säger hon.
Lokalt engagemang är avgörande, Sofia menar att det i förlängningen kan skapa arbetstillfällen, levande fiskelägen och blommande ängen.

Dela

Medlemsansökan