Prisregn och applådåskor under festlig galamiddag

Ska vi tro dem som var där så var det här bästa Besöksnäringsdagen någonsin.
Och det ska vi väl – i tisdagens välbesökta tillställning på Wisby Strand rymdes både eftertanke och framåtblick, eleganta provokationer och inte minst glädje och gemenskap.
Stelor prisades för Årets Besöksgärning, Calle Ewald, Surflogiet fick pris för En Extraordinär insats och Stora Coop tilldelades Stora Turismpriset.

– Jag är väldigt glad över responsen från de som var här och att vi träffade så rätt i dagens programinnehåll, säger Frida Ganshed, vd för Gotlands Förenade Besöksnäring.
Gotlands Förenade Besöksnäring och Region Gotland bjöd in till sin årliga Besöksnäringsdagen för reflektion, inspiration och framåtblickar. 250 personer (rekord) mötte upp och hälsades välkomna av Karin Winsnes, besöksnäringsstrateg och Mikael Mossvall, Gotlands Förenade Besöksnäring. Regiondirektör Peter Lindvall berättade därefter om regionens pågående förbättringsarbete i stora och små frågor för att bygga ett Gotland för alla.
Frida Ganshed delade bilder som enligt en stor reseundersökning visade öns starka ställning som destination, därefter gavs sommarvittnesmål av Pastamakarna Hanna och Kristoffer Dagerås som inspirerande pratade om sina hållbara insikter, Johan Bergner, Ljugarn Semesterby berättade hur han tacklar sina utmaningar.

Omvärldstrendspanarproffset Per Schlingmann tog plats på scenen för att säga att Gotland befinner sig i en gynnsam tid för förändringar.
– Det finns mörka moln, men då brukar vi bli öppna för förändringar vilket skapar möjligheter för er som vill erbjuda nya upplevelser.  Jag tror vi är på väg att bryta upp den globala handeln och i stället titta lokalt och på kulturella värderingar, säger han.

Fyra parallella seminariepass behandlade frågor som ”Hur får vi fler lokala stjärnor att vilja jobba i vår näring”, ”Från jord till bord – varför och hur bör vi öka andelen lokala råvaror från Gotland, ”Ibland behöver man blicka bakåt för at titta framåt” och ”Samverkan ger en starkare bild av Gotland”,

Dagpasset avrundades med Robert Pettersson doktor, docent och lektor i turismvetenskap på Mittuniversitetet i Sundsvall. På ett enormt elegant sätt balanserade han med humor provokativa inspel med forskningsunderbyggda resultat. Skratt och applåder från de 250 personer stora publiken innan Mediabaren tog vid för att avlösas av galamiddag och prisutdelning.
– Sträck på er ni är samhällsbärande och står för samhällsutveckling, säger Robert Pettersson. Transporterna hit är en utmaning, men Gotland är en stor och stark reseanledning.

Besöksnäringsdagen satte punkt med 180 snyggt uppklädda livsstilsföretagare (ni känner dem som besöksnäringsföretagare) som satte sig till bords för galamiddag och prisutdelningar.
Stort och varmt grattis Stelor – Årets Besöksgärning, Calle Ewald – En Extraordinär insats och Stora Coop – Stora Turismpriset som till publikjubel tog emot sina priser.

Frida Ganshed och Gunnar Johansson guidade från scenen där tre grymma framträdanden av Carl von Schulman, Dalia Munck, Carl-Johan Stålhammar och Björn Salomonsson rev ner applåder. Skulle de fundera på att sadla om från entreprenörer till artister finns en scen för dem, garanterat.

Dela

Medlemsansökan