Barnens fem favoriter

Gotlands alla naturliga lekplatser, levande historia och spännande utflyktsmål passar perfekt för barn i alla åldrar. Och vuxna också för den delen…

Visby bjuder upp till lek året runt med sina slingriga gränder och medeltida ruiner. Efter kurragömma i världsarvsstaden är det dags att bege sig ut på roadtrip och uppleva en ö med fossilgömmor vid havet, milsvida sandlådor och fullt av spännande platser där leken och kreativiteten flödar!

1. Pippi på riktigt.

Vem har inte växt upp med Pippi Långstrump? Missa inte att besöka hennes fantastiska hus Villa Villerkulla, där hon bakade pepparkakor på golvet och lekte den numera legendariska leken ”inte nudda-golv”. På
Kneippbyns sommar- och vattenland strax utanför Visby finns original huset där SVT:s filmer om Pippi Långstrump spelades in (och en massa annat skoj för alla åldrar).

2. Djur och gårdar.

På Gotland ligger några av Sveriges finaste gårdar. Här betar lamm och kossor fritt och barnen kan allt som oftast gosa med kattungar och prata med hönsen. På många av gårdarna finns det dessutom gårdsbutik och i vissa fall även mysiga caféer.

3. Lekvänliga stränder.

Gotland är känt för sina fantastiska stränder. Finkorniga sandstränder är perfekta sandlådor för både stora och små, och längs stenstränderna kan man spendera många timmar på att leta fossiler. Här på ön finns dessutom flera kalkstensbrott, perfekta utflyktsmål för dig som har lite äldre barn. De populäraste är Blå lagunen, Smöjen och Kyllaj som ligger på norra delen av ön.

4. Naturliga lekplatser.

Gotlands natur är varierande och spännande. Det är förvånande hur många timmar man kan
spendera genom att leta fossiler och roliga stenformationer på öns klapperstensstränder! Och självklart måste ni besöka några av öns alla raukar, roligare upptäktsställen får man leta länge efter. Fortsätt äventyren genom att gå på
upptäcktsfärd i orörda urskogar och varva sedan ned med en picknick på ett somrigt änge.

5. Kreativa stunder.

Bli konstnär för en dag! Flera hantverkare, som Etelhems Krukmakeri och Körsbärsgården, erbjuder
prova-på-aktiviteter för både stora och små. Och i Skaparverkstan på Bergmancenter på Fårö kan barnen leka och spela teater, vara kreativa med pensel och färg eller bygga något till dockteatern. Missa heller inte Gotlands Museum och Fenomenalen, spännande upplevelser mitt i Visby.

Experternas tips för barnfamiljen:

Testa en ny lekplats!

Det finns många fina lekplatser utspridda över ön. Några bjuder på havsnära läge för dig som vill kombinera med
ett dopp. I Visby hittar du de största lekplatserna i Tallunden, Almedalen och Hästarnas dal utanför Österport.

Lummelundagrottan

Upptäck en spännande underjordsvärld! På området finns även café, trädpark, naturstigar och historiska Lummelundsbruk.

Fenomenalen Science Center

Naturvetenskap, teknink och matematik upptäcks bäst med experiment och utställningar! Kliv in i Fenomenalens magiska värld, utmana varandra i spel och klura på finurliga problem tillsammans.

Russparken Lojstahed

Besök Sveriges enda russreservat. Här strövar 50-80 gotlandsruss fritt året runt. Varje år föds ca 30-35 föl i flocken, och i maj varje år visas de upp i samband med det årliga hingstsläppet.

Ireån

Strax nedanför Ire Gård rinner Ireån. Ett vackert vattendrag, perfekt för en utflykt. Missa inte havsöringarnas vandring
uppför ån under sen höst – det är en spektakulär upplevelse.

Är du intresserad av ett medlemskap i Gotlands Förenade Besöksnäring?

Medlemsavgiften i föreningen är 500 kr. Som medlem betalar du också en serviceavgift till själva bolaget där verksamheten finns.

Medlemsansökan