Från jord till bord året runt

När vintern övergår i tidig vår sprider sig den vilt växande kajpen snabbt över de gotländska ängsmarkerna, tätt följd av ramslöken Någon månad senare är det sparrisens tur. Denna fantastiska primör avnjuts bäst i sin enkelhet, endast toppat med lite skirat smör eller möjligtvis hemmagjord hollandaisesås.

När sedan sommaren tar vid frossar vi i grönsaker, rotfrukter och örter. För att inte tala om de söta och goda gotländska jordgubbarna, vars säsong är lång här på ön. Kött från lammen som fridfullt betar runt om på ön säljs i såväl matvarubutiker och på olika lammgårdar, samt representeras på menyer runt om på öns restauranger.

När sensommaren anländer mognar salmbären, och dikena fylls av bärplockare som vill åt denna vildvuxna delikatess. Att salmbären sedan blir till sylt och avnjuts tillsammans med landskapsdesserten saffranspannkakan är ingen hemlighet.

Sensommar och tidig höst är det också dags att ta vara på alla de päron och äpplen som fyller våra trädgårdar. De passar såklart utmärkt i matlagning, bakverk och desserter, men hösten är mustningssäsong här på ön och man lämnar gladeligen in sin frukt till musterier och microbryggerier i utbyte mot sin alldeles egna must att njuta av såväl varm som kall.

Tips! Självplock

Gotland har ett fantastiskt utbud av gårdar med odlingar av alla de slag. Många av dem som odlar grönsaker mm har egna gårdsbutiker och dessutom erbjuder flera av dem självplock. En välkänd klassiker är såklart självplock av jordgubbar, men här erbjuds även gurka, bönor, rotfrukter mm. Och den nya favoriten för många; majs. Det
är en riktigt häftig upplevelse att gå runt bland de höga majsstjälkarna och leta efter skatter i form av vacker gul sockermajs. Att plocka majsen själv, för att sedan koka den och avnjuta med smör och lite riven parmesan – det är lyx det!

Är du intresserad av ett medlemskap i Gotlands Förenade Besöksnäring?

Medlemsavgiften i föreningen är 500 kr. Som medlem betalar du också en serviceavgift till själva bolaget där verksamheten finns.

Medlemsansökan