Upptäck världsarvsstaden Visby

Medeltida gator och strosvänliga kullerstensgränder.

Bara att promenera runt i Visby är en sevärdhet i sig. Strosa runt bland medeltida gränder och charmiga små hus, och missa till exempel inte den forna huvudgatan Strandgatan där man ännu kan hitta flera packhus såsom gamla Apoteket. Här finns också gamla residenset och Burmeisterska huset. I mysiga St: Hanskvarteren, med Hästgatsbacken och St Hansgatan som paradgator hittar du härlig shopping, smycken och hantverk, det mesta med lokal touch.

Ringmuren

Den för många välbekanta ringmuren är Sveriges största sevärdhet, och började byggas redan i mitten av 1200-talet. Varför inte ta en promenad runt muren, och upptäcka natur, historia och vackra vyer. Välj om du vill gå på insidan och samtidigt njuta av kullerstensgränder och söta små hus eller om du går utanför i de gamla vallgravarna. Det är häftigt att ha naturen så nära, och att promenera runt på de slingriga små stigarna och samtidigt kunna få en inblick i historien genom de olika skyltar man hittar längs vägen.

Maten och mixen.

Få städer har så många högklassiga restauranger på så liten yta som Visby. Här blandas smaker från hela världen med lokala råvaror i mysiga atmosfärer och trendiga miljöer. Uteserveringarna är välbesökta långt in på hösten, och där landar man gärna efter lite shopping eller en härlig promenad längs havet. Här träffas och umgås människor i alla olika åldrar och från olika bakgrunder, vilket skapar en härligt kontinental känsla.

Havet och strandpromenaden

Vad vore Visby utan dess solnedgångar? Njut av denna färgsprakande show från en uteservering, utsiktsplats eller från första parkett längs strandpromenaden. På sommaren till härligt beat från Kallis after beach, på höst och vinter till ljudet av vinden och vågorna som slår emot land. Strandpromenaden sträcker sig från hamnen och ca 5 km norrut till Snäck-området. Att promenera här är fantastiskt året om; varma solnedgångar, maffiga höststormar och krispiga vinterpromenader. Oavsett vilket är det svårt att inte bli hänförd!

Ett bubblande kulturliv

Visby är rikt på kultur och evenemang, och här finns något för alla. Det historiska arvet utgör en stor och viktig del, med ringmuren, de gamla kyrko- och klosterruinerna, och arvet av Hansan. Det i kombination med lokala aktörer som bjuder på allt från musik, poesi och teater till konst och hantverk gör Visby till en kulturstad att räkna med. Välkommen att njuta av ett bubblande utbud av historiska sightseeing-turer, konserter, utställningar, evenemang och föreställningar – året om!

Experternas bästa Visby-tips:

  1. Börja dagen med en tur på Gotlands Museum, då får du veta allt om Visbys historia.
  2. Ta ett uppfriskande morgondopp vid Kallis innan frukost! Här badas det året runt….
  3. Upptäck världsarvsstaden Visby på egen hand, hämta en världsarvskarta på Turistbyrån.
  4. Utforska några av Visbys vackra gränder, och missa inte alla de vackra dörrar som pryder stans charmiga små hus.
  5. Njut av ringmuren på nära håll, en promenad runt muren tar mindre än en timme och bjuder på såväl historia som vacker natur – inte minst i Öster- och nordergravar.
  6. Beundra utsikten över staden och havet; Väktar gången, Klinten, Klockgjutargränd och hörnet Torngränd/Trappgatan är alla perfekta utsiktsplatser.
  7. Pausa i någon av Visbys gröna, sköna oaser; Botaniska trädgården och Almedalen.
  8. Låt barnen leka av sig i Tallunden eller Hästarnas dal.

Hansestaden Visby är sedan 1995 med på Unescos världsarvslista, fånga gärna din bild av världsarvet med #världsarvochunescoworldheritage

Är du intresserad av ett medlemskap i Gotlands Förenade Besöksnäring?

Medlemsavgiften i föreningen är 500 kr. Som medlem betalar du också en serviceavgift till själva bolaget där verksamheten finns.

Medlemsansökan