Ut och njut

Den gotländska naturen är vida känd för sitt karaktäristiska landskap. Resan från norr till söder tar dig genom vilda och vindpinade kuststräckor, förbi raukfält och lammhagar, in på slingrande vägar längs blommande ängar och öppna landskap. Detta kompletteras av stränder i världsklass, där finkorniga sandstränder samsas med små undangömda badvikar och vackra klapperstenstränder.

En picknick på Gotland är något alldeles extra. Tack vare öns makalösa natur behövs inte mycket mer än en termos kaffe och något gott för att få guldkant på utflykten. Många väljer havet som besöksmål, och det är lätt att förstå varför. Här finns allt från finkorniga sandstränder och klapperstensvikar till fiskelägen och mysiga små hamnar. Men havsbrisen kan tillta, och då passar det bra att upptäcka andra delar av ön. Passa på att upptäcka några av öns kulturskatter såsom ödekyrkor och gravplatser, ett perfekt utflyktsmål med en dos av både natur och historia.

Fiskelägren.

Naturen på Gotland bjuder på många kulturskatter. Inte minst de ca 200 fiskelägen som finns runt om på ön. Vackrare platser får man leta efter, och tillsammans räknas dessa som en viktig del av öns kulturarv. Samtliga är öppna att besöka och ta del av, och att ta en paus vid ett fiskeläge är otroligt njutfullt. Vackra miljöer, historiska vingslag och ett naturligt lugn skapar perfekta förutsättningar för en skön stund!

Ängen.

Denna ö erbjuder också mer dolda skatter, såsom över 200 blomstrande, surrande gotländska ängen. Dessa oaser är en riktig naturskatt. Vackra, lugna och harmoniska platser som erbjuder en resa tillbaka i tiden. Ängen är nämligen marker som än idag sköts på gammeldags vis genom fagning på våren och slåtter under sommaren – en tradition som sträcker sig flera hundra år bakåt i tiden. Njut av en promenad, picknick eller bara en stunds avkoppling. Förr i tiden användes ängena ibland som nöjesplatser för t ex dans och varpakastning efter höbärgningen, idag har de blivit populära som platser för bland annat vigsel och dop.

Raukar

Kalkstensön Gotland är formad av naturen, med raukarna som det kanske mest karaktäristiska kännetecknet. Raukar är kvarlevor från de korallrev som bildades för ca 400 miljoner år sedan, när Gotland ännu låg vid ekvatorn. Dessa fantastiska stenskulpturer finns på ca 25 platser runt om på ön, enstaka eller tillsammans i s.k raukområden. Gotlands mest kända rauk är Hoburgsgubben på öns sydspets, men det är också väldigt populärt att upptäcka de större områdena såsom Folhammar, Langhammars och Digerhuvud.

Är du intresserad av ett medlemskap i Gotlands Förenade Besöksnäring?

Medlemsavgiften i föreningen är 500 kr. Som medlem betalar du också en serviceavgift till själva bolaget där verksamheten finns.

Medlemsansökan