Be local

Signa upp för ett hållbarare ö-liv!

Gotland är en fantastisk ö med en helt unik, men också ytterst känslig natur. Tillsammans har vi därför ett extra stort ansvar att bevara öns vackra landskap precis som det är och därigenom även ge framtida generationer möjlighet att uppleva öns magi. 

Här kommer några heta tips på hur du snabbt och smidigt kan ställa om ditt tankesätt och få råkoll på de viktigaste oskrivna reglerna som gäller här på ön.

Upplev närheten, äktheten och helheten – med mindre avtryck på Gotland!

Ta del av hur Gangvide Farm arbetar för att skapa en hållbar upplevelse för sina besökare.

Upptäck hur Johan bidrar till en hållbar vistelse på Gotland genom sitt arbete på E-go.

Få insikt i hur Frida och hennes kollegor på Värdshuset Lindgården arbetar för att erbjuda hållbart och lokalt producerade maträtter.

Spara på vatten i vårt och torrt

Spara på vattnet

På Gotland har vi i likhet med många andra öar en begränsad mängd grundvatten och måste därför spara på varje vattendroppe vi kan. Om alla på ön kortade ner sin tid med två minuter i duschen, sparar vi tillsammans drygt tre miljoner liter vatten under en högsommarvecka – varje dag. Ett ganska hållbart räkneexempel, eller hur! 

Färdas utan bil

Ställ om med Gotland

2040 är vår ö klimatneutral och resan dit gör vi tillsammans. Vi är redan en bit på väg, men för att nå slutdestinationen behöver vi bli fler som lär oss mer om energi- och klimatomställningen. Bli klimathjälte tillsammans med oss!  

På Gotland är allting nära, och i Visby är allt inom promenadavstånd. Tänk gärna på vilket sätt du färdas på ön. Att cykla runt på Gotland är ett miljövänligt och njutbart transportsätt som alla borde prova på någon gång i livet. Kollektivtrafiken kan ta dig tryggt och säkert kors och tvärs över ön. Åker du bil så samåk gärna, samåkning är inte bara prisvärt, det är miljövänligt också. 

Vett & etikett i naturen

Gotlands vackra och unika natur har mycket att erbjuda och är faktiskt helt omöjlig att se sig mätt på. Skräp hör däremot inte hemma här, sådant tar man med sig på färden tillbaka. Visste du förresten att gotlänningarna är bäst i Sverige på att återvinna? Källsorteringen av matavfall innebär att avfallet kan återvinnas på Gotland och bli till biogas, alla vinner när du återvinner! 

Njut av närproducerad mat & dryck

Du har säkert någon gång smakat på magiskt god gotländsk sparris? Men visste du att jordbruket på ön producerar nästan allt du behöver under ditt besök hos oss. Om du väljer lokalt odlade och producerade varor när du njuter av Gotland så gynnas vår lokala ekonomi och frakterna till och från ön minskas. Missa inte de gotländska smakerna när du är här.

Upplev mer av Gotland

Visste du att Gotland består av hela 80 mil kust? Det betyder att det alltid finns något nytt att upptäcka, och gott om plats. Ta gärna hjälp av Turistbyrån på Gotland, antingen på plats alternativt via mejl eller telefon, de är experter på att tipsa om vad man ska göra på Gotland just när du är på besök.

Du är en del av någon annans upplevelse

Vi är många som vill uppleva och njuta av vår magiska ö, både gotlänningar och besökare. För att säkerställa att du, och även andra, ska få den bästa möjliga upplevelsen, är det viktigt att vi visar varandra hänsyn. 

REGION GOTLAND

Medlemsansökan