2024-07-30
Vi fortsätter vår presentation av medarbetarna på Gotlands Förenade Besöksnäring och det är dags att lära känna Fredrik Broman lite mer. Fredrik har arbetat hos oss i två omgångar och är nu involverad i projektet "Plattform för Smart specialisering inom Småland och Öarna."
Fredrik hänger gärna uppe i fjällen eller på motorcykeln när tillfälle ges. Fotograf: Privat
Fredrik Broman är uppväxt i Tofta och började sin karriär på Toftagården, därefter arbetade han under många år inom hotell- och restaurangbranschen.
– Jag arbetade inom restaurang- och barvärlden tills jag var 27. Därefter sadlade jag om till säljare och blev försäljningschef inom några större bolag, bland annat Schibsted. Jag flyttade hem till ön 2013, blev vd på goGotland 2014 och delägare två år senare, berättar Fredrik.
Han beskriver tiden som inspirerande och är stolt över vad de åstadkom under hans tid på goGotland.
– Det var en häftig tillväxtresa från knappt sju miljoner kronor till 25 miljoner kronor i omsättning på tre år. Vi hade som mest 10 året runt-anställda och två stationerade i Stockholm. Vi sålde sedan bolaget våren 2021 och hösten 2021 började jag på GFB som projektledare för ett projekt inom internationalisering.
Anledningen till att Fredrik sökte sig till Gotlands Förenade Besöksnäring efter sin tid på goGotland var flera. På GFB skulle han få möjligheten att vara mer delaktig i ett av öns utpekade styrkeområden, bidra till utvecklingen och påverka riktningen framåt på ett annat sätt än tidigare.
– Jag är född i och brinner för besöksnäringen. Det är en häftig bransch i ständig rörelse och utveckling med många kompetenta människor och en positiv inställning. I min roll på GFB får jag möjligheten att påverka och utveckla besöksnäringen. Det är en miljö som jag verkligen trivs i.
Fredrik med sin sambo Hanna. Fotograf: Privat
Vad gör du när han är ledig från GFB?
– Umgås med min underbara sambo Hanna och våra höns, katter och hundar. Pysslar och klipper gräset på vår gård, kör hoj, spelar golf och besöker fjällen så ofta jag kan.
Under sina år inom den gotländska besöksnäringen har Fredrik sett vad som gjorts för att utveckla Gotland. Han ser framåt och menar att det behövs fler konkreta satsningar för att Gotland ska fortsätta vara en attraktiv plats att besöka, bo och verka på.
– Vi måste ha en bibehållen och ökad vilja att utvecklas i kombination med att jobba tillsammans. Vi måste gå från ord till handling för att få nödvändiga samarbeten och organisering på plats. Sist men inte minst måste politikerna börja ta besöksnäringen på allvar. När vi är en basnäring på ön och har en svag regional finansiering gör det mig och många andra runt om i landet konfunderade. Vi behöver kraft och resurser för att fortsätta utveckla Gotland till Sveriges och Europas mest attraktiva och hållbara resmål. Det gör sig inte av sig självt.
Fredrik betonar vikten av hållbarhet för den gotländska besöksnäringen och delar några tips för att leva mer hållbart i vardagen.
– Jag tror på modellen: ingen kan göra allt men alla kan göra något. De små enkla sakerna i vår vardag som vi enkelt kan påverka är ett bra steg på vägen. Till exempel att källsortera vårt avfall och ta hand om regnvattnet. Hemma har vi installerat solceller och kör elbil sedan något år tillbaka.
Några av djuren som finns på gården i Gothem och som bor med Fredrik och Hanna. Fotograf: Privat
Fredrik har flera platser på Gotland som betyder mycket för honom, men två står ut:
– Jag är uppväxt intill Tofta Strand på västra ön men sedan jag flyttade hem 2013 har jag upptäckt östra sidan. Jag älskar promenaderna längs den karga och steniga kuststräckan vid Gothemhammar i oktober med en kopp kaffe mot en solig vägg på en fiskebod.
Skriven av: Simon Frid Thomsson, Kommunikatör/Community Manager
Kategori: Nyheter