Gästnätterna 2024: Så var utvecklingen på Gotland under året

2025-02-25

Gästnätterna 2024: Så var utvecklingen på Gotland under året

2024 var året då inflationen bet tag i Gotland, vilket påverkade besöksnäringen på olika sätt. Privata boendealternativ, stugbyar, handeln och familjerum har haft en positiv utveckling, medan hotell, restauranger och kaféer har mött större utmaningar.

Totala antalet gästnätter ökade på Gotland i fjol - samtidigt som de registrerade gästnätterna minskade.

Nu har Tillväxtverket släppt den preliminära statistiken över registrerade gästnätter för 2024 – vilket ger en tydligare bild av utvecklingen. I Sverige som helhet ökade antalet registrerade gästnätter med 0,7 procent till totalt 69 miljoner.

På Gotland uppgick det totala antalet gästnätter – enligt Visitorys sammanställning – till 1,38 miljoner, en ökning från 1,34 miljoner året innan.

De icke-registrerade gästnätterna att öka för fjärde året i rad och uppgick till 446 349, enligt statistiken från Visitory.

– Det är positivt för besöksnäringen och den gotländska ekonomin att så många väljer att besöka ön och bidra till det lokala näringslivet. Samtidigt var 2024 ett ekonomiskt utmanande år för många hushåll, vilket avspeglar sig i statistiken. Vi ser att fler valt privata boenden framför traditionella alternativ, säger Erik Öhrn, verksamhetsledare för Gotlands Förenade Besöksnäring.

Antalet registrerade gästnätter på hotell är i nivå med 2019. 2022 släppte restriktionerna efter pandemin vilket ledde till ett stort antal besökare på ön - under de senaste två åren har inflation och höjt ränteläge påverkat svenskarnas plånböcker.

Antalet registrerade gästnätter på hotell är i nivå med 2019. 2022 släppte restriktionerna efter pandemin vilket ledde till ett stort antal besökare på ön - under de senaste två åren har inflation och höjt ränteläge påverkat svenskarnas plånböcker. Fotograf: Skärmavbild från Tillväxtverket.

Minskning i registrerade gästnätter

De registrerade gästnätterna på Gotland uppgick till 934 177 (-3,83), en minskning från 971 340 under 2023, i denna statistik från Visitory ligger inte stugor och lägenheter. Kategorin stugor och lägenheter (SoL) till 38 985 gästnätter, en uppgång med 2,2 procent, och stugbyar ökade med 3,1 procent.

– Man kan i övriga Sverige ta bilen eller kollektiva färdmedel till många platser i sitt närområde och man behöver då inte resa med exempelvis båt eller flyg. Det är ett till steg på vägen för inhemska besökare som vill komma till Gotland. Det är viktigt att vi fortsatt har bra och rättvis tillgänglighet utifrån vårt ö-läge med både färja och flyg, säger Erik Öhrn och fortsätter:

– Samtidigt har vi ett väldigt bra samarbete med Destination Gotland för att tillsammans bygga nya vägar för en hållbar och framgångsrik besöksnäring här på ön.

Erik Öhrn, verksamhetsledare för Gotlands Förenade Besöksnäring.

Erik Öhrn, verksamhetsledare för Gotlands Förenade Besöksnäring. Fotograf: Joel Nilsson.

Positiva signaler till 2025

Under det kommande året ser vi flera positiva signaler på Gotland och det är flera stora evenemang som äger rum under vår och sommar samt andra reseanledningar som kommer till hösten.

– Gotland har ett brett och varierat utbud av boenden, och vi ser att efterfrågan på stugor, lägenheter och andra alternativ fortsätter att växa. Med de signaler vi får inför 2025 tror vi på en ökad efterfrågan på flera olika boendealternativ. Almedalsveckan ser ut att bli mycket välbesökt och vi har flera stora evenemang på gång som Hansedagarna, Mensas årsträff, Gotland Taste Festival och Gotland Grand National, säger Erik Öhrn.

Han lyfter även den kampanj som görs i samarbete med Destination Gotland:

– Vi tror också mycket på den satsning med Sommarlov på Gotland som gör att barn och ungdomar reser gratis med Destination Gotland under 25 juni till 6 juli. Det visar verkligen vad vi kan göra när vi tillsammans arbetar med en och samma uppgift.

Skriven av: Simon Frid Thomsson, Kommunikatör/Community Manager

Kategori: Nyheter