Möjligheter i varje droppe!

2025-03-13

Möjligheter i varje droppe!

Medeltidsveckan Fotograf: FOTO: Jenny Andersson

Möjligheter i varje droppe!

Inom besöksnäringen har hållbarhet blivit en alltmer central fråga och vissa aktörer sticker ut lite extra genom sitt engagemang och innovativa lösningar. På Gotland samlar initiativet Sustainable Plejs företag som vill göra skillnad. Tre av dessa har på ett särskilt sätt tagit sig an en av de viktigaste resurserna vi har: vatten.

Bunge Vandrarhem – När en gul gräsmatta blir ett statement

Bunge Vandrarhem, som drivs av Micke och Anki Boman, har i flera år arbetat aktivt för att minimera sin miljöpåverkan och vara en förebild inom hållbart resande. Deras insatser har uppmärksammats – nyligen blev de nominerade till Svenska Turistföreningens pris ”Årets hållbarhetsinitiativ 2024”.

En del av deras arbete handlar om vattenbesparing och effektiv vattenanvändning, särskilt relevant på Gotland där vattenförsörjning är en utmaning. Genom att informera sina gäster om vikten av vattenbesparing genom klistermärken på badrumsspeglarna och samla in regnvatten, visar Bunge Vandrarhem hur små förändringar kan göra stor skillnad. De har också valt ett naturligt sätt att sköta sin gräsmatta – i stället för att klippa, vattna och upprätthålla en traditionellt grön yta, låter de naturen ha sin gång. Detta minskar vattenförbrukningen och gynnar den biologiska mångfalden, med fler ängsblommor och därmed också fler arter av insekter och fåglar i området.

Utöver sitt miljöarbete är Bunge Vandrarhem djupt engagerade i lokalsamhället i Fårösund med omnejd. De driver även Trampolinparken, en populär mötesplats för både lokalbefolkningen och turister. Genom sitt fokus på rörelseglädje och inkluderande aktiviteter bidrar Trampolinparken i Fårösund till att främja hälsa och stärka familjelivet på Gotland.

Bunge Vandrarhem med ägarparet Anki & Micke Boman

Bunge Vandrarhem med ägarparet Anki & Micke Boman Fotograf: Anki Boman

Maven – När regnvattnet blir en resurs

Ett annat företag inom Sustainable Plejs som arbetar medvetet med vattenfrågan är ägarparet Stefan & Anne Lundgren på Maven, en stugby i en skogsglänta utanför Kappelshamn.

Maven samlar in regnvattnet som används för bevattning av odlingar som även gästerna får ta del av. Deras affärsidé bygger på att anläggningen är byggd på plintar runt en våtmark med spångar mellan dom olika områdena, vilket minimerar påverkan på den naturliga miljön och skapar en harmonisk samexistens mellan verksamhet, natur och djur. "Långt bort från allt, men allt du behöver finns alltid nära" beskriver Mavens hållbarhetstänk. Deras koncept har också gjort dem mycket populära bland gäster – Maven har fått höga betyg på Booking.com, där besökare lyfter fram den naturnära upplevelsen och det genomtänkta hållbarhetsarbetet.

Anne Lundgren i örtateljén på Maven.

Anne Lundgren i örtateljén på Maven. Fotograf: FOTO: Bild 1, Joel Nilsson

Medeltidsveckan – Evenemang med tema vatten

Medeltidsveckan i Visby är ett av Sveriges mest ikoniska evenemang och lockar tusentals besökare varje år. För 2025 är temat för veckan ”vatten”, och evenemanget har en tydlig hållbarhetsstrategi som inkluderar ansvarsfull vattenanvändning.

Med sitt hållbarhetslöfte arbetar teamet på Medeltidsveckan aktivt med att minska sin vattenförbrukning och uppmuntra besökare att vara medvetna om vatten som resurs. Bland annat har de infört initiativ för att minska vattenanvändningen vid evenemangets matserveringar, samt uppmuntrar aktörer och besökare att använda återanvändbara kärl och resurssnåla alternativ.

Ett annat fokusområde är att sprida kunskap om vatten som en livsnödvändig resurs, både ur ett historiskt och nutida perspektiv. Under evenemanget 2025 kommer det att anordnas seminarier, föreläsningar och uppvisningar som lyfter hur vatten användes under medeltiden, men också hur vi idag kan arbeta för en mer hållbar vattenförvaltning.

Medeltidsveckan 2025 - tema vatten

Medeltidsveckan 2025 - tema vatten Fotograf: FOTO: Bild 1 Joachim Rehn, bild 2 Rosenquist

Hållbara förebilder för framtiden

Bunge Vandrarhem, Maven och Medeltidsveckan är förebilder för hur företag och evenemang kan ta ansvar för miljön genom smart vattenhantering och även utbilda sina besökare att spara vatten. Som deltagare i projektet har de alla tagit fram sina egna hållbarhetslöften som de systematiskt jobbar med att förnya varje år. Genom sitt deltagande i Sustainable Plejs inspirerar de andra aktörer att följa efter och visa att det går att driva verksamhet på ett sätt som gynnar både människor och planeten.

Med initiativ som dessa blir Gotland en förebild inom hållbar turism, och förhoppningsvis kan fler verksamheter ta efter dessa goda exempel – en droppe i taget.

Projektet Sustainable Plejs är ett samverkansprojekt mellan Gotlands Besöksnäring och Tillväxt Gotland. Projektet är finansierat av Tillväxtverket via den europeiska regionala utvecklingsfonden samt av Region Gotland.

Skriven av: Sophie Jansen, Kommunikatör

Kategori: Nyheter