2024-10-08
I förra veckan släpptes statistiken gällande gästnätter för augusti. Därmed kan Gotlands Förenade Besöksnäring sammanställa hela sommarperioden och månaderna juni till och med augusti.
I år noterades det 955 540 gästnätter under de tre månaderna, både registrerade- och icke-registrerade gästnätter. Under samma period i fjol noterades 897 238 gästnätter, enligt statistiken från Visitory.
Det totala antalet registrerade gästnätterna minskade marginellt under sommarperioden. I år noterades 668 641 registrerade gästnätter – i fjol var registrerades 669 852 gästnätter.
I statistiken är det noterbart att de anläggningar som registrerats som stugbyar har haft en ökning under perioden. Totalt har det varit 111 620 registrerade gästnätter, jämfört med 105 756 gästnätter i fjol.
– Under sommarmånaderna reste nära 940 000 resenärer med färjorna, vilket motsvarade en ökning med cirka 2 000 resenärer. De siffror som vi nu sammanställt går i linje med vad Destination Gotland rapporterat gällande resandet med färjorna, säger Erik Öhrn, verksamhetsledare vid Gotlands Förenade Besöksnäring.
Erik Öhrn, verksamhetsledare, säger att det finns många saker som man nu kommer arbeta vidare med. Fotograf: Joel Nilsson
Ökning av antal gästnätter samtliga månader
Om vi ser till de enskilda månaderna är det i juni som den största ökningen av antalet gästnätter skett.
I juni noterades det totalt 233 970 gästnätter, jämfört med 207 914 gästnätter i fjol. Ökningen kan bland annat knytas till att vi under Almedalsveckan såg en ökning av antalet gästnätter samt en kalendereffekt.
I juli var det totala antalet gästnätter 449 182, en ökning jämfört med i fjol då man totalt noterade 430 920 gästnätter.
När vi ser till augusti har det totala antalet gästnätter ökat från 258 405 i fjol till 272 388 gästnätter i år.
– Det är tydligt att inflationen påverkat våra resenärers plånböcker och att man valt andra typer av boenden. Vi ser också att restauranger tagit en stor smäll det här året med höga inköpskostnader och lägre snittnotor. Nu ser vi att inflationen är på väg ner och vi hoppas att det fortsätter. Det kommer sannolikt vara mycket positivt för besöksnäringen på Gotland i sin helhet, men det kommer ta tid och vi måste vara uthålliga, säger Erik Öhrn.
Antalet utländska gäster
Den största marknaden är fortsatt Tyskland. Totalt registrerades 23 439 gästnätter från tyska resenärer, jämfört med 24 517 gästnätter i fjol. Därefter följer i tur och ordning Norge, Danmark, Finland och USA.
Tillväxtverket har dock på sin hemsida gått ut med att flera hotell i år bytt bokningssystem och att man därmed inte noterat om gästen kommer från Sverige eller utlandet, vilket kan göra att datan därmed inte är helt säker.
– Det finns en stor potential i att gemensamt arbeta med att bearbeta olika marknader tillsammans. Det är en av många frågor som nu behöver belysas i Region Gotlands uppdrag att utreda hur vi på destinationsnivå bör arbeta på ön, säger Erik Öhrn.
Andra intressanta nyckeltal att kolla närmare på:
Den totala logiintäkten uppgick till 346 102 801 kronor (-2,3 procent jämfört med i fjol).
Logiintäkten per disponibelt rum var 1 013 kronor (- 30 kronor jämfört med i fjol).
Logiintäkten per belagt rum uppgick till 1566 kronor (+17 kronor jämfört med i fjol).
Källa: Tillväxtverket.
Skriven av: Simon Frid Thomsson, Kommunikatör/Community Manager
Kategori: Nyheter