2024-11-06
Under september månad minskade det totala antalet gästnätter på Gotland jämfört med samma period 2023, även om antalet internationella gästnätter visade en positiv utveckling.
Enligt statistik från Visitory uppgick det totala antalet gästnätter till 83 246 i år, jämfört med 93 189 föregående år. För september specifikt registrerades 55 740 gästnätter, medan siffran 2023 låg på 65 474.
Hotellen stod för den största andelen gästnätter med 40 319, jämfört med 48 616 året innan. Samtidigt ökade gästnätterna på campingplatser, från 4 527 förra året till 6 130 i år. Dessutom noterades 27 506 icke-registrerade gästnätter på Gotland i september, vilket innebär en marginell minskning jämfört med 2023.
– Våra besökare har trots utmaningar som inflation, höjda räntor och ökade kostnader prioriterat att besöka Gotland under sommaren. Men vi ser nu att man inte prioriterat resandet utanför högsäsongen på samma sätt och att köpkraften inte är lika stor som tidigare, säger Erik Öhrn, verksamhetsledare för Gotlands Förenade Besöksnäring.
Erik Öhrn, verksamhetsledare, säger att branschen ser fram emot räntesänkningar och en starkare köpkraft. Fotograf: Joel Nilsson
Trenden ser ut att hålla i sig i oktober när siffrorna pekar på en nedgång med åtta procent gällande de hotellanläggningar i Visby som rapporterar i Benchmark Alliance. Vi ser dock en rejäl uppgång i samband med de dagar som EU-mötet som var på Wisby Strand i slutet av oktober.
–Det är viktigt för besöksnäringen i sin helhet att Riksbanken fortsätterr räntorna i och med att inflationen ligger under målet när efterfrågan inte är lika stor. Det kommer dock att ta tid innan vi ser en reell effekt av räntesänkningarna, vi har en tuff period framför oss, säger Erik Öhrn och fortsätter:
– Samtidigt ser vi vikten av att vi på Gotland satsar på stora möten utanför högsäsongen och vad detta har för betydelse för ön i stort.
Flygpassagerarna till Gotland minskade med åtta procent i september, en nedgång som speglar minskningen av antalet gästnätter.
Internationell ökning
De internationella gästnätterna ökade dock med 13,2 procent jämfört med samma månad 2023. Bland de främsta utländska marknaderna stod Tyskland för 2 592 gästnätter, följt av Danmark (1 608), Storbritannien (1 162), USA (836) och Norge (282). Länderna Tyskland, Danmark och Storbritannien visade särskilt stor tillväxt.
Tillväxtverket har påpekat att många hotell bytt bokningssystem i år, vilket i vissa fall påverkat registreringen av både svenska och utländska gästers hemvist.
– Tidigare har vi sett en minskning av internationella gästnätter, så det är positivt att andelen utländska gäster nu ökar. Förhoppningsvis kan den utvecklingen stärkas ytterligare med den nya SAS-satsningen på Arlanda, tillägger Erik Öhrn.
Totalt antal gästnätter på Gotland, både registrerade och icke-registrerade, uppgick till 1,28 miljoner mellan januari och september i år, jämfört med 1,22 miljoner under samma period 2023.
– När året nu går mot sitt slut ser Gotlands Förenade Besöksnäring fram emot att analysera förändringarna, inklusive olika kalendereffekter, för att skapa en hållbar strategi för framtiden och Gotland som destination. Det är viktigare än någonsin att vi arbetar tillsammans, i en bred samverkan, för Gotlands bästa.
Skriven av: Simon Frid Thomsson, Kommunikatör/Community Manager
Kategori: Nyheter