Sustainable Plejs på världskongress om hållbar turism

2024-04-19

Sustainable Plejs på världskongress om hållbar turism

Nästa vecka åker representanter från Gotland till Stockholm för att delta på den internationella kongressen GSTC 2024 med Global Sustainable Travel Council som huvudarrangör och bland annat Visit Sweden och Tillväxtverket som delarrangörer. Eventet är det största av sitt slag någonsin med fokus på hållbar besöksnäring, och samlar cirka 500 deltagare både från Sverige och internationellt på Djurgården den 23-25 april.

Kati Ahtee och My Wrethagen från Gotlands Förenade Besöksnäring tillsammans med Emelie Appelholm-Bergbohm från Tillväxt Gotland deltar i kongressen inom ramen sitt samverkansprojekt Sustainable Plejs. Från Region Gotland deltar näringslivsstrategen Karin Winsnes. Dessutom är My Wrethagen som även driver gårdshotellet Stelor i Västergarn tillsammans med sin man Linus Ström inbjuden som en av talarna under kongressen.

– Att lilla Stelor på den gotländska landsbygden lyfts som ett gott exempel på ett hållbart besöksnäringsföretag under kongressen värmer mitt hjärta eftersom vi verkligen har jobbat hårt för att prioritera hållbarhet i alla våra led, säger My Wrethagen och fortsätter:

– Vår filosofi ”don’t buy food from strangers” är inte bara en slogan, utan vi handlar allt vi kan hos våra lokala bönder och samarbetspartners för att stötta lokala producenter. Dessutom smakar maten bättre då! Vi tänker mycket på vilka produkter vi använder till exempelvis städ och lokalvård, och det är också viktig för oss att vi är en aktiv del i vårt lokalsamhälle i Västergarn, och bjuder in våra grannar och sockenbor till våra aktiviteter.

Att representanter från tre organisationer – Gotlands Förenade Besöksnäring, Tillväxt Gotland och Region Gotland åker till nätverkskongressen tillsammans ser Kati Ahtee som något positivt:

– En nära samverkan och en förståelse mellan det offentliga och besöksnäringens aktörer är viktigt om vi ska lyckas i vår vision att göra Gotland till den mest hållbara och attraktiva destinationen i Sverige. Vi behöver både göra omställningen hos företagen men också engagera både lokalbor och besökare i det lokala hållbarhetsarbetet framöver. Samtidigt behöver det offentliga se till att vi har förutsättningarna på plats för att lyckats med detta, allt från att det finns fungerande avfallshantering till att vi kommunicerar med besökaren om vikten av att spara vatten, agera varsamt i vår natur och miljö samt att följa lokala föreskrifter, säger Kati Ahtee.

Sustainable Plejs är ett samverkansprojekt mellan Gotlands Besöksnäring AB och Tillväxt Gotland. Projektet startades i januari 2023, och pågår fram till april 2026. Syftet med projektet är att stärka Gotland som en hållbar destination. Projektet är finansierat av Tillväxtverket via den europeiska regionala utvecklingsfonden samt av Region Gotland.

Skriven av: Simon Frid Thomsson, Kommunikatör/Community Manager

Kategori: Nyheter